Zoneterapi

Zoneterapi er en blid behandlingsform, hvor der primært trykkes på føddernes zoner. På denne måde påvirkes forskellige steder på kroppen og kroppen bringes, via egne selvhealende mekanismer, i balance. Zoneterapi frigiver endorfiner til blodbanen og virker på denne måde generelt smertedæmpende og afspændende for kroppen. Zoneterapi kan bringe mennesker i kontakt med deres egen krop, vejrtrækning og med nuet.

Børnezoneterapi

Børn i alle aldre kan have gavn af zoneterapi. Jo yngre børnene er, jo kortere behandling gives, for at undgå overstimulering. Trykkene er altid meget blide og nænsomme og behandlingen foregår helt på børnenes præmisser. Ved behandling af spædbørn, vil forælderen oftest sidde med barnet hos sig, eller gå rundt med det på armen. Ofte suppleres med tryk på forskellige akupunktur punkter på kroppen, samt instruktion til forældrene om hvordan de kan trykke på zonerne i hjemmet.

Ansigtszoneterapi

I ansigtet findes forskellige zoner svarende til kroppen i øvrigt. Behandlingen er meget blid, behagelig og afspændende. Ansigtszoneterapi kan benyttes som redskab til at reducere spændinger i ansigt og kæbe eller ved spændingshovedpine. Behandlingen kan stå alene, men vil oftest være i kombination med f.eks. kropsmassage eller fodzoneterapi.

Kinesisk medicin

Zoneterapi bygger på en sundhedsopfattelse, der stammer fra den kinesiske medicinske tradition. Det er et stort og komplekst område, hvor bl.a. den traditionelle akupunktur hører ind under. I kinesisk medicin, har man aldrig bare et sygt knæ, eller en hovedpine. Alle sygdomme skal ses i deres helhed. Er der en smerte et sted, ser man det som en ubalance i kroppen som helhed, og behandler hele kroppens immunforsvar. Man tænker ikke mennesket som opdelt i forskellige uafhængige dele, men ser krop, psyke og energi, som uadskillelige størrelser. I den kinesiske medicin, arbejder man med energibaner i kroppen, der står i forbindelse med vore organer. Disse energibaner forsyner vores krop med livsenergi. Kropslige og følelsesmæssige ubalancer kan skyldes blokeringer, med for megen eller for lidt energi i disse meridianbaner.

Behandlingen

Behandlingen foregår på min privatadresse i Hjerting, hvor jeg har indrettet klinik i et lyst og rart lokale. Man medbringer selv lagen og håndklæde, til brug under behandlingen. Første gang, spørger jeg grundigt ind til årsagen for besøget og eventuelle tidligere sygdomme. Jeg spørger også ofte ind til kost, arbejdssituation og andre faktorer der spiller ind på helbredet. Som zoneterapeut og fysioterapeut har jeg tavshedspligt, så intet af det der drøftes under behandlingen kommer videre. Zoneterapibehandlingen foregår ved at jeg først varmer fødderne op med massage, hvorefter jeg med forskellige trykteknikker bearbejder zonerne på fødder og underben. Trykkene jeg benytter mig af, er ikke så hårde at man spænder op i kroppen, men tilpas hårde til at have en effekt. De fleste har ømme zoner, men som regel føles behandlingen alligevel behagelig fordi man er i en afslappet tilstand. Alt efter hvilket problem man søger behandling for, kræves der forskelligt antal behandlinger. Som tommelfingerregel, kan man sige at jo længere tid man har haft et problem, jo længere tid tager det også at komme af med det igen. Der findes mennesker, for hvem zoneterapi ikke har nogen effekt. Dette kan der være flere årsager til. I disse tilfælde afsluttes behandlingen, med en drøftelse af alternativer, så man har noget at gå videre med. Efter en zoneterapibehandling kan der forekomme reaktioner som stor træthed, forøgelse af symptomer i en periode og udrensning fra kroppen.